Clubul din Turda a fost înființat de către Puiu Vălean în anul 2000. Partidele se defășurau pe terenul de bitum de la liceul „Liviu Rebreanu”, clubul evoluând în ligile inferioare.

În anul 2003, fondatorul clubului a plecat în străinătate, lăsând Potaissa Turda în mâinile lui Flaviu Sâsâeac, un tânăr avocat pasionat de handbal.

În anul 2006, FRH interzice disputarea partidelor pe terenuri de bitum și în afara sălilor, astfel încât, fără să aibă condiții propice de joc la Turda, clubul de mută la Cluj Napoca, dar își păstrează numele și reprezintă în continuare orașul.

Totul se schimbă în anul 2009, când frații Horațiu și Ovidiu Gal revin în Turda. E momentul în care Flaviu Sâsâeac și frații Gal prezintă la Primăria Turda un proiect care primește susținerea autorităților locale.

La preselecția ce a avut loc după primirea finanțării s-au prezentat aproximativ 500 de copii, lucru care a confirmat faptul că handbalul turdean are șanse de reușită.

Echipa a revenit la Turda și a început să evolueze în sala de sport a școlii „George Barițiu”, devenită ulterior școala „Teodor Murășanu”, sala păstrându-și numele. În al doilea an de la începutul proiectului, Potaissa Turda promovează în prima ligă, reușind să câștige toate partidele din acel sezon. Sezonul 2011-2012 este
primul în care Potaissa Turda evoluează pe prima scenă a handbalului românesc, în meciul de debut reușind un rezultate de egalitate, 28-28, chiar pe terenul celor de la Dinamo București.

În sezonul 2013-2014, Potaissa Turda termină campionatul Ligii Naționale pe locul 3, reușind astfel să cucerească prima medalie din istorie, la nivel de seniori și se califică pentru prima data în cupele europene. Începând cu acel sezon și până în prezent, Potaissa Turda a terminat constant între primele 4 clasate.
Clubul turdean a mai cucerit de trei ori medaliile de bronz în Liga Națională (2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019).

În sezonul 2019-2020, în momentul întreruperii campioantului, ca urmare a pandemie de COVID-19, Potaissa Turda era pe locul 2 al clasamentului.

În sezonul 2020-2021, pentru prima dată în istoria clubului, Potaissa Turda câștigă medaliile de argint în Liga Zimbrilor.

În sezonul 2021-2022, AHC Potaissa Turda a încheiat pe locul 4 al clasamentului în Liga Zimbrilor.

În anul 2018, Potaissa Turda a câștigat Cupa Challenge după ce a eliminat echipe din Kosovo (KH Trepca), Belgia (HC Vise), Norvegia (FyllingenBergen), Islanda (IBV Vestmannaeyr) și Grecia (AEK Atena). Cu un an înainte, Potaissa Turda jucase finala competiției în compania celor de la Sporting Lisabona.